Хранене на бебето
Кърмата или адаптираното мляко са единствената храна, която ще е нужна на бебето Ви през първите 6 месеца от живота му. Вода, вода със захар, сок или каквито и да е други напитки, не са му необходими – не ги давайте, освен ако не са Ви препоръчани от лекар.

Краве или козе мляко също не трябва да бъдат давани на по-малки от една година деца. Тези млека имат високо съдържание на протеин и сол, които са трудно разградими от бебето. Освен това ,те не съдържат много от нужните за бебето витамини и минерали, като фолиева киселина и витамин B12, спомагащи да предотвратят анемия и дефицит на желязо в организма.

Кърмата е най-добрата храна за Вашето бебе в първата година от живота му. Тя съдържа всички необходими за здравето и правилното му развитие вещества и го предпазва от боледуване.

Ако все пак решите да храните детето с адаптирано мляко, е важно да спазвате указаната от производителя или от Вашия лекар пропорция за приготвянето на необходимата доза. Никога не слагайте повече мляко или вода от необходимото. Веднъж приготвено, млякото не трябва да престоява повече от час, след което независимо дали бебето е яло от него, го изхвърлете и направете нова доза.

Никога не затопляйте млякото в микровълнова, защото дори и да е хладка бутилката отвън, вътре може да има горещи участъци, които да изгорят бебето. Използвайте специален нагревател за бутилки или съд със загрята вода (на водна баня).

Измивайте внимателно с гореща вода бутилките на бебето и специализиран бебешки препарат. Препоръчително е през първите 6 месеца да стерилизирате бутилките в стерилизатор или вряща вода.

От колко храна се нуждае бебето?

Вашият педиатър ще Ви препоръча брой хранения и количество храна конкретно за Вашето бебе. В таблицата по-долу може да разгледате препоръчителен режим на хранене.

Възраст/месециПриблизителен брой храненияПрибилително количество мляко / хранене / мл
0-17-860-120
1-26-7110-140
2-35-6120-150
3-45-6130-160

Позиция на бебето по време на храненето

Сложете бебето в полуседнало положение за хранене. Дръжте бутилката с ръка, така че биберона винаги да бъде пълен с мляко и никога не я подпирайте. Дръжте гушнато бебето във Вас по време на хранене - за да не се задави и да се чувства сигурно и спокойно.

Оригване на бебето

След хранене е добре бебето да се оригне. Така то ще ще се чувства по-комфортно, ще изкара погълнатия по време на хранене въздух и ще се намали риска от връщане на храна.

Има няколко позиции, в които ще му помогнете да се оригне по-лесно:

- поставете бебето на рамото си, като оставите ръцете му свободни, погалете го, за да свикне с допира Ви, след което го потупайте лекичко по гърба можете да поставите бебето да седне на крака ви, като го подпирате и с едната ръка държите гърдите му, а с другата го потупвате леко по гръбчето – така нареченото сядащо оригванеплаче без друга видима причина повече от 3 часа на денима проблеми с храненето, трудно сучеплаче винаги след хранене,чувства се спокойно и добре през почти цялото време, но става изнервено и неспокойно към края на деня

Ако смятате, че Вашето бебе има колики, се консултирайте с Вашия педиатър.

Кога да потърсите лекар

Потърсете незабавно лекарска помощ, ако:

- бебето има запек повече от 36 часа

- ако се изхожда по-малко от 4 пъти на ден в рамките на първите 4 дни от живота му

- сменяте по-малко от 4 мокри памперса на ден в рамките на първите 4 дни от живота му

- усещате внезапни промени в движенията на червата съчетани с раздразнителност и липса на апетит

- ако има диария, зелено оцветени изпражнения с лоша миризма и поява на слуз

- ако жълтеницата (пожълтяване на кожата), не изчезва дълго време след раждането

- забележите необичаен обрив по тялото му

- кожата му е марморирана и бледа и има температура по-висока или по-ниска от нормалната (37°C)

- има остър и продължителен обрив в меките гънки на тялото

- кожата около пъпа е зачервена и загрубяла или от него се отделя секрет с лоша миризма

- бебето има повръщане, по-често от обичайното връщане на храна след ядене, с зелен или кървав цвят

- има нестабилна или абнормална температура. За нормална температура на бебето се приема между 36.5°C и 37.5°C

- детето е с учестено дишане, повече от 60 вдишания на минута

- има хрипове или кашлица

- забележите рязка промяна в обичайната активност и темперамента на бебето, увеличена раздразнителност и продължителен плач

- ако отказва да яде изобщо или спи продължително (5-6часа) между храненията

С бебе на море

В годините отношението на хората към излагането на слънце е било много различно: от това да се крием колкото се може повече, защото слънчевият загар е бил символ на плебейски произход, до точно обратното, когато бледостта и белотата е смятана за признак на болнав вид, а хората са се излагали на слънце, за да укрепят здравето си.

И макар, че повечето от нас в наши дни обичат много да се излежават на плажа, когато става въпрос за бебе и малко дете, нещата стоят по съвсем различен начин.

Бебешката кожа е до 5 пъти по-тънка от нашата и затова тя реагира на слънцето по много по-различен начин от нашата: много по-склонна към изгаряне и раздразнение. Има научни доказателства за това, че ако допуснем веднъж кожата на детето ни да изгори в периода от 0-4 години, увеличаваме двойно шанса му след време то да развие рак на кожата. Да не говорим за моменталната физическа болка, каквато би му причинило едно изгаряне.

За да избегнем това е много важно да спазваме няколко прости правила, когато тръгваме с бебето на море:

Слънцето

Слънчевите лъчи са най-силни в периода от 10-16ч, затова, независимо дали има вятър и ни се струва, че е прохладно е добре в този интервал детето да е скрито на сянка

Козметиката

Когато избирате слъцезащитен крем, важно е той да бъде:

- със съдържание на активен цинков оксид и / или титанов диоксид

- без PABA

- без парабени

- без аромати

Не забравяйте да проверите срока му на годност. Ако той е изтекъл или консистенцията на крема и цвета му са странни, по добре е да се сдобиете с нова опаковка.

Избягвайте използването на слънцезащитна козметика под формата на аерозоли. Те могат лесно да се вдишат от детето или да му влезнат в очите. Ако все пак сте се спрели на този вариант, то пръскайте крема на ръката си след това нанасяйте на тялото на бебето.

Преди да се покажете на слънце, изчакайте около 20 минути след като сте нанесли слънцезащитния крем.

Не забравяйте да нанесете крем на всички скрити места на тялото на бебето, като под мишниците, между пръстите на ръцете и краката, ушите.

Слънцезащитните дрешки

Какво представляват слънцезащитните материи? Терминът Ultraviolet Protection Factor (UPF), който измерва пропускливостта на материите е използван за първи път през 90те години в Австралия, когато е създадена и първата скала за измерване на пропускливостта на UV радиация от материите.

Всички тъкани по някакъв начин взаимодействат и ни предспазват от UV лъчите. Те “абсорбират” ултравиолетовите лъчи, като при това взаимодействие с тъканта енергията им е променена. UV радиацията се превръща в топлина и прави лъчите безвредни.

От какво зависи тази пропускливост:

​Сплитка на плата – колкото по-гъста е тя, толкова по-малко е разстоянието между отделните нишки, през които ултравиолетовите лъчи биха могли да проникнат. По-плътните материи са по-малко пропускливи и обратно

​Бои – структурата на някои багрила има свойството да отразява светлината, като по този начин прави материята по-малко пропусклива. Това няма общо с цвета на материята, а със състава на самата боя

​Вид на материята – полиестерът върши чудесна работа при спирането на ултравиолетовите лъчи, (благодарение на водород- въглерод- базирани бензенови пръстени в полимера), с много добри свойства е и найлона. Коприната и вълната също имат не лоша защита. Памук, вискоза, лен, коноп, както и някои натурални материи направени от целулозни полимери са тъкани, които се характеризират с най-висока пропускливост и предлагат най-слаба защита.

​Еластичност – прекалено еластичните материи, или такива, които се разтягат повече от 10% от нормалните си размери, могат да загубят своята защита до 40% при разтегнато състояние.

Мокрота – защитата на всички материи намалява, когато те се намокрят и тя може да падне между 30% и 50%.

Опасността ни от изгаряне много зависи от нашия тип кожа, но когато става въпрос за бебе, бъдете особено предпазливи, за да може почивката ви наистина да е изпълнена само с незабравими положителни емоции.

Първи грижи за бебето
Как да сменим пелена на бебето
Как да оригнем бебето
Как да успокоим бебето
Грижа за пъпчето на новороденото
Грижа за интимната хигиена при момченцата
Как да изкъпем бебето
Как да направим масаж на бебето
Как да облечем новородено
Как да държим новородено
Грижа за интимната хигиена при момиченцата
Продуктите са добавени към списъка с желания

За да работи по-добре, страницата ни използва бисквитки.