Кога да тръгнете към болницата

Видове анестезия

Съществуват два основни типа анестезия. Може да бъдете будна по време на операцията (регионална анестезия), или да спите (обща анестезия). Обикновено, ако имате секцио ще Ви бъде дадена регионална анестезия. Няма да спите, но няма и да имате усещане от кръста надолу. Тази анестезия обикновено е по-безопасна за вас и вашето бебе.

Съществуват три типа регионална анестезия:

 1. Спинална анестезия – това най-често използваният метод в настоящето. Може да се приложи за планова, или спешна операция. Нервите, които пренасят усещанията от долната половина на тялото се намират в нещо като обвивка, изпълнена с течност и разположена в гръбначния стълб. Анестезиолога инжектира локален анестетик в тази обвивка, използвайки много тънка игла. Резултатът е бърз и се употребява малка доза анестетик.

 2. Епидурална анестезия – тънка пластмасова тръбичка (катетър) се поставя до нервите в гръбначния стълб на нивото на кръста. Инжектира се локален анестетик – количество, необходимо да обезчустви съответните нерви. Епидурална анестезия се употребява често за обезболяване на раждането. Предимство е, че ако се наложи спешна операция, през епидуралния катетър може да се инжектира по-голяма доза локален анестетик, с по-висока концентрация. По този начин се постига достатъчна анестезия, необходима за операция. Отнема малко по-дълго време от спиналната, но осигурява необходимото обезболяване.

3. Комбинирана спинална-епидурална анестезия. Това е комбинация от двете регионални анестезии. Използват се преимуществата на двата подхода: спиналната действа по-бързо и в кратко време се постига обезболяването необходимо за операция; епидуралният катетър може да се използва по-късно, за да се даде допълнителна доза анестетик, или да осигури обезболяване в периода след операцията.

Обща анестезия

Ако Ви се даде пълна (обща) анестезия, Вие ще спите по време на операцията. Тази анестезия се употребява все по-рядко. Може да се наложи при спешност или при състояния, при които регионалната анестезия не е подходяща за Вас. Прилага се и ако пациентката категорично откаже регионалните методи и предпочита да спи по време на операцията.

*Информацията е създадена с помощта на д-р Румен Велев, водещ акушер гинеколог, директор на болница "Шейново"

Нормално раждане

Всяко раждане протича в три периода, като при всяка жена тяхната продължителност е различна.

Първи период

В този период шийката на матката се изглажда и размекчава и започва да се разширява. Пълното разширение е 10 см, но до 4см разширение процесът протича по-бавно. Това е така наречената латентна фаза, която може да трае от няколко до 20часа. Затова е добре постъпване в болницата да стане след като маточната шийка се е разширила поне 4 см, от който период започва активната фаза. Тя има различно времетраене и при жени, които раждат за първи път този период може да продължи до 12 часа, а ако вече сте раждала – 7-8 часа. В този период контракциите са болезнени и има възможност да получите различни медикаменти за обезболяване, но пълно обезболяване се получава само с епидурална упойка.

Втори период

Представлява самото раждане, тоест израждането на плода. Това става с Ваше активно участие, като маточните контракции трябва да се подпомогнат от Ваши усилия (напъни), които ще помогнат бебето да се роди по-бързо. Ако раждате за първи път, този период ще продължи около час и половина, а при второ раждане – около 30 минути.

Трети период

Той започва от момента на раждане на бебето и завършва с раждане на плацентата и последващото Ви наблюдение 2 часа след раждането, след което ще бъдете преместена в стая в отделението. Нормално е в този период да имате по-силно кървене.

След раждането на плацентата се прави оглед на меките родови пътища за разкъсване и при наличие на такова – се зашива. Ако е направена епизиотомия тя също се възстановява.

Епизиотомията представлява извършване на малък разрез по посока към десния крак, който се прави, когато има риск от разкъсване на меките родови пътища или при извършване на някои акушерски операции – раждане с вакум или форцепс. Зашиването става с локална анестезия или ако Ви е направена епидурална упойка - чрез епидуралния катетър.

Извършването на епизиотомия не е задължително, а по преценка на водещия раждането лекар.

Какво да правите ако раждането започне прекалено рано?

Ако получите контракции преди настъпването на 36 седмица, трябва незабавно да постъпите в болницата, където ще бъдат направени изследвания на Вас и на бебето и ще се направи опит за задържане на раждането.

Какво да правите, ако терминът ми е минал, а раждането не е започнало?

На 7 ден, след като е минала датата на термина и раждането все още не е започнало, е необходимо да постъпите в болница, където родилния процес ще бъде подпомогнат.  Между термина и седмия ден е необходимо да направите поне един запис на тонове на бебето.

*Информацията е създадена с помощта на д-р Румен Велев, водещ акушер гинеколог, директор на болница "Шейново"

Раждане с операция

Раждането с операция / Цезаровото сечение може да бъде планирано, тогава когато в хода на бременността сте имала индикация за оперативно раждане. То се извършва преди да е започнал родовия процес  (нямате контракции и раждането не е започнало) се прави планова операция.  В хода на раждането, когато се прецени, че има някакво отклонение от нормалния родилен процес или бебето показва някакви признаци на асфиксия (не получава достатъчно кислород), се пристъпва към спешно цезарово сечение.

Когато се вземе такова решение, ще бъдете подготвена за операция, което включва взимане на кръв, поставяне на уретрален катетър, като преди това ще Ви бъде направена клизма, защото тазовите резервоари трябва да бъдат изпразнени.

След това ще бъдете преведена в операционна зала, където ще Ви бъде включена система с водно-солеви разтвор. Обикновено  спиналната упойка, която се използва води до понижение на кръвното налягане, затова предварително трябва да бъдете хидратирана с около литър, литър и половина течност, за да се поддържа баланса на нормалното кръвно налягане.

В гърба ще Ви бъде поставена спинална анестезия, като преди това мястото се обезболява с местна упойка. След това ще се обездвижите от кръста надолу. Няма да чувствате болка, но всички останали усещания, на допир, натиск се запазват.

Веднага след това започва операцията. Продължителността и обикновено е около 30-40 минути. Ако операцията е направена по метода на Щарк, тя е по-кратка (15-20 минути).

След операцията ще бъдете преведена в интензивно отделение, където ще престоите едно денонощие, в рамките на което ще се следят жизнените Ви показатели: пулс, кръвно налягане, температура, изтичане на лохии, контрахиране на матката. На следващия ден ще бъдете раздвижена и преведена в родилно отделение.

След операцията на раната се поставя суха марлена превръзка. На втория или третия ден превръзката се сменя, раната се дезинфекцира и оглежда, като се поставя нова превръзка, която може да бъде и водоустойчива и ще Ви позволи да се изкъпете. При изписването на петия ден превръзката отново ще бъде сменена и ще Ви бъдат дадени инструкции за свалянето на конците, които в зависимост от вида на интервенцията, се свалят на 5 или 7 ден.

След изписването е важно да знаете, че в рамките на 6 седмици не трябва да вдигате тежест по-голяма от бебето и да имате полови контакти. Може да носите пристягащо бельо или ластичен колан. След свалянето на конците обикновено не се налага повторна превръзка и някакво третиране на раната. Можете да се къпете.

Кървенето, което имате след раждането обикновено трае 20-25 дни, но понякога може да остане и до 40 ден. Пълното възстановяване на женските полови органи настъпва след 40 ден.

Ако установите някаква промяна в цвета на кожата около раната, ако имате температура и болката се засилва или има някаква секреция от раната, потърсете лекар за консултация.

*Информацията е създадена с помощта на д-р Румен Велев, водещ акушер гинеколог, директор на болница "Шейново"

Списък за болницата

Какво трябва да носим със себе си.

За да сте спокойна преди тръгване, съберете багажа си предварително.

Продуктите са добавени към списъка с желания

За да работи по-добре, страницата ни използва бисквитки.