ИЗСЛЕДВАНИЯ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

За да бъде Вашата бременност спокойна и безопасна, тя трябва да бъде правилно проследена. Ето списък с основните прегледи и изследвания, които е хубаво да направите по време на бременността.*

* Ако имате придружаващи заболявания или усложнения, Вашият лекар вероятно ще Ви препоръча допълнителни изследвания.

ПРЕНАТАЛНА ДИАГНОСТИКА

Какво представлява пренаталния скрининг?

При всички бременни жени има неголяма вероятност да родят дете с хромозомна аномалия или дефект на невралната тръба. Честотата за нашата популация за болестта на Даун например, е 1/800, тоест ако не се правят никакви изследвания на 800 раждания ще се роди едно болно дете. 

На бъдещата майка могат да бъдат направени тестове докато е бременна, за да се оцени риска нейното бебе да има хромозомна аномалия.

Важно е да помните, че все пак повечето бебета се раждат здрави. 

Какво е хромозомна аномалия?

Хромозомите са структурата в клетките на тялото, която съдържа генетичен материал (ДНК). Някои хора се раждат с по-малко или повече хромозоми или някоя от хромозомите им е увредена.

Най-честите хромозомни аномалии са Синдром на Даун, Синдром на Едуардс, на Патау и на Търнър.

Риск за раждане на дете с генетично заболяване съществува при всяка бременност, но с увеличаване на  възрастта на майката, вероятността става по-голяма.

Какво е структурна аномалия?

Друга голяма група аномалии могат да обхванат различни органи и системи и те се състоят в дефекти в образуването на органите. Едни от най-честите аномалии са тези на сърцето, на мозъка, гръбначния стълб (Спина бифида или незатваряне на прешлените на гръбнака), на крайниците и на всички останали коремни органи. Тези така наречени структурни аномалии се установяват с ултразвуково изследване.

Кога може да се направи изследването за генетични аномалии?

11-13+6 ГС – ранен биохимичен скрининг - изследването включва два елемента – утразвуков преглед и кръвна проба, от която се изследва свободен бета-човешки хорионгонадотропин (плацентарен хормон) и -PAPP-A плацентарен белтък. Ултразвуковия преглед включва измерване на нухалната транслуценция (дебелината на кожна гънка в областта на шията на бебето) и главично-седелищния размер на плода (CRL)

15-20 ГС – късен биохимичен скрининг – изследването включва два елемента – утразвуков преглед и кръвна проба, от която се изследва свободен бета-човешки хорионгонадотропин (плацентарен хормон) и серумен AFP.

Ако Ви бъдат направени и двата теста, освен отделните резултати от тях ще получите и трети – за интегриран риск.

Диагностика в съвременната медицина се развива постоянно и вече съществуват и неинвазивни пренатални тестове, с които може да се определя с висока точност наличието на хромозомни аномалии при плода. Те се правят само с кръвна проба от майката.

Какви видове тестове може да си направите?

При инвазивните тестове има риск (0,5-1%) от спонтанен аборт.

Какво означават резултатите?

В зависимост от получените след изследването резултати, бременността Ви може да бъде оценена като:

ниско рискова (когато определеният риск е по-малък от 1/1000 – например 1/2500)

средно рискова (когато определеният риск е между 1/250 и 1/1000)

високо рискова (когато определеният риск е по-голям от 1/250 – например 1/90). Такива резултати се срещат обикновено при 5-6% от бременните жени под 36 години и при 30-40% от бременните жени над тази възраст. Важно е да знаете, че част от резултатите са „фалшиво положителни“, тоест от бременните с риск по-висок от 1/250 само при1-2 ще бъде доказа хромозомна болест при плода.

При бременност с резултати с висок риск от направените тестове, Вашият лекар може да ви препоръча да направите амниоцентеза, което представлява убождане с игла под ултразвуков контрол и изтегляне на 10-15мл околоплодна течност, от която може да се направи ДНК тест или кариотип на бебето.

При определени случаи може да се направи и инвазивно изследване в по-ранни срокове (11-13ГС) – хорион биопсия. Тя се препоръчва при всички случаи, когато има висок риск от раждане на дете с генетична аномалия и цели да се получи максимално рано резултат, с който да се потвърди или отхвърли диагнозата.

Задължена ли сте да си направите пренатален скринингов тест?

Пренаталните тестове не са задължителни, но ако се откажете от тях поемате риск да родите дете с аномалия. В повечето случаи бебета с вроден синдром на Даун,  се износват успешно, но се характеризират с различна степен на интелектуален дефицит и различни здравословни увреждания. При останалите генетични заболявания около 70% от бременностите завършват със спонтанен аборт или преждевременно раждане. Тези, които се раждат, имат голям брой малформации, което е причина за кратката им продължителност на живот след раждането. Към момента няма ефективно лечение на тези заболявания и най-добрия начин за превенция е пренаталната диагностика и при откриване – прекъсване на бременността по медицински показания при Ваше желание.

Структурните аномалии се установяват с ултразвуково изследване и в момента се препоръчват 3 ултразвукови прегледа за установяване на фетална морфология (11-13 ГС, 21-23 ГС, 32-34 ГС).

ПЪТУВАНЕ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

Бременната жена трябва да се вози седнала в транспорта по време на бременност. Не се притеснявайте да помолите за място. Вижте защо:

Ето и няколко полезни съвета, ако пътувате бременна:

ХРАНЕНА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

Доброто здравословно състояние, когато очаквате бебе, зависи от количеството и качеството на храната, която ядете преди да забременеете и по време на бременността. Трябва да избягвате някои храни, ако планирате да забременеете или ако вече очаквате бебе, тъй като те съдържат субстанции, които могат да окажат влияние върху развитието на плода.

За да спазвате здравословна диета на хранене:

 • Консумирайте основно храни съдържащи скорбяла, като картофи, хляб, ориз и паста, като при възможност избирайте те да бъдат пълнозърнести. Тези храни ще Ви засищат и не съдържат прекалено много калории.
 • Поне 5 пъти на ден яжте различни плодове и зеленчуци, вместо храни, които са богати на мазнини и калории.
 • Приемайте нискомаслени млечни продукти и не увеличавайте количеството калории, което приемате.
 • Избягвайте пържени храни, напитки с високо съдържание на захар, както и сладкиши с високо съдържание на захар и мазнини.
 • Много полезни са богатите на фибри храни като овесени ядки, боб, леща, зърнени храни, както и пълнозърнест хляб, кафяв ориз и пълнозърнести изделия.
 • Добавете в менюто си храни, съдържащи протеин, като бяло месо, леща и боб.
 • Опитайте се да включите в менюто си риба поне 2 пъти седмично.
 • Наблегнете на млечните продукти, за да си набавите калций, но избирайте те да бъдат нискомаслени.
 • Внимавайте с размера на порциите и колко често хапвате. Недейте да ядете “за двама”.
 • Винаги закусвайте
 • Ограничете консумацията на кофеин до 200мг дневно – една до две чаши кафе. Не забравяйте, че други напитки като чай и енергийни напитки също съдържат кофеин.

Повечето жени не се нуждаят от допълнителни калории през първите 6 месеца от бременността. Едва в последните 3 месеца от бременността, трябва да получавате по-голямо количество храна (допълнително 200 калории), което приблизително се равнява на 2 филии хляб.

Какво означава Индекс на телесната маса?

Индекса на телесната маса (ИТМ) се използва, за да се изчислят здравословните нива на тегло на пълнолетни хора, на базата на тяхната височина.

Имайте предвид, че измерването не взема предвид генетични фактори и костната структура, които също биха могли да окажат влияние върху теглото Ви.

За да изчислите Вашия (ИТМ), използвайте формулата ИТМ= тегло (кг) / височина (м)²

Например:

Вие сте висока 160см и тежите 65кг

ИТМ=65/1.60²=25.4

Колко трябва да наддам по време на бременността?

Повишаването на теглото по време на бременността спомага за развитието на бебето и на плацентата, както и на някои промени в тялото Ви, като увеличения обем на кръвта, нараснал бюст и известното натрупване на мастна тъкан.

Ориентировъчни нива на кг преди и по време на бременността.

Затлъстяване по време на бременност – какви са рисковете?

Ако имате наднормено тегло по време на бременността, рисковете за усложнения за Вас и за бебето са по-големи.

Риск за Вас:

 • гестационен диабет
 • гестационна хипертония
 • при необходимост да се направи цезарово сечение – по-висок риск от усложнения след операцията
 • по-голям риск от масивна кръвозагуба
 • преждевременно раждане
 • загуба на плода

Риск за бебето:

 • бебето расте с наднормено тегло
 • трудно се проследява развитието му и сърдечния ритъм с ултразвук
 • вероятност да се наложи по-продължителен престой в болницата след раждането
 • родилни дефекти, в това число дефекти на невралната тръба
 • раждане на мъртво бебе

Как да избегна опасността от инфекция или алергия, причинена от храна?

Има малка възможност да се заразите от листерия, салмонела и токсоплазмоза, консумирайки определи храни, а това би могло да навреди на Вашето неродено бебе.

За да намалите риска от заразяване с токсоплазмоза:

 • пийте само пастьоризирано мляко
 • избягвайте консумацията на меки сирена, като Камембер, Синьо сирене, Бри. Затова пък добре узрели твърди сирена и кашкавал са полезни за Вас
 • избягвайте яденето на пастет
 • избягвайте да консумиране не добре сготвена храна или някои ястия, в които месото е полусурово.

​За да намалите риска от салмонела:

 • избягвайте яденето на сурови или рохко сварени яйца или храна, която може да ги съдържа, като майонеза, мусове.
 • избягвайте полусурова и недопечена храна

За да намалите риска от токсоплазмоза:

 • винаги мийте ръцете си преди хранене
 • мийте всички плодове и зеленчуци преди консумация
 • всички сурови меса задължително трябва да минат през термична обработка
 • ако имате градина или просто цветя на балкона, слагайте ръкавици, докато обработвате почвата
 • ако имате коте у дома, избягвайте контакт с котешката му тоалетна и прехвърлете тази отговорност на някой друг член от семейството. Ако Ви се наложи все пак – сложете гумени ръкавици.

Безопасно ли е да ядете риба, докато сте бременна?

По принцип, консумацията на риба е препоръчителна и здравословна по време на бременност. Има препоръка обаче, да не ядете повече от два пъти седмично мазна риба, като сьомга. Причината е, че съдържащият се в мазната риба живак, може да навреди на развитието на бебето Ви. Също така ,докато сте бременна, избягвайте да ядете повече от 4 консерви риба тон седмично.

Защо не трябва да ядете черен дроб, докато сте бременна?

Черният дроб съдържа високи нива на витамини, предозирането на които, може да доведе до увреждане на бебето.

Безопасно ли е да ядете фъстъци докато съм бременна и кърмите?

Можете да ядете фъстъци и продукти съдържащи фъстъци, като фъстъчено масло, докато сте бременна и кърмите. Яденето им няма да повиши шанса бебето Ви да развие алергия към тях. Не трябва да ги консумирате обаче, ако Вие сте алергична към тях.

При наличие на някакви съпътстващи заболявания, които биха се повлияли от диета, посъветвайте се с Вашата акушерка, лекар или специалист диетолог за създаване на индивидуална диета, съобразена с бременността и Вашето заболяване.

Продуктите са добавени към списъка с желания

За да работи по-добре, страницата ни използва бисквитки.